Gode vaner knuser talent - Hver gang!

Vaner ja... hva er egentlig vaner, og hvilken betydning har disse for deg og livet ditt?

SKUMMELT OG FASCINERENDE?

Min definisjon må bli at ”vaner er handlinger gjentatt så mange ganger at de mer eller mindre er automatisert”, altså at man utfører dem uten å brenne av særlig energi. Jeg husker godt første gang jeg satt meg bak rattet i en bil. Som gutt holdt jeg selvfølgelig maska (Alle gutter er jo født til å kjøre bil!), men sannheten var at jeg ikke kunne fatte at jeg noen gang skulle kunne håndtere ratt, girstang, blinklys og tre pedaler, samtidig som jeg skulle følge med i tre speil og trafikkbildet foran meg. Det var jo galskap!... Dette er noenogtyve år siden nå, og da jeg en dag for litt siden, ble spurt om jeg fikk med meg nyhetene på radioen på vei til et møte, innså jeg at jeg ikke hadde det. Jeg husket faktisk ikke en gang at jeg hadde kjørt! Det å håndtere denne relativt avanserte tekniske innretningen har altså blitt en så etablert vane, at hodet og bevisstheten min kunne tillate meg å fokusere på annen informasjon i de minuttene kjøreturen tok. Litt skummelt men veldig fascinerende!

ER DU SJEF OVER EGEN HVERDAG?

Hvor stor del av livet ditt styres av dine vaner? Vaner former ofte en mye større del av livene våre enn vi tenker på. Ta for eksempel din egen morgenrutine. Er det stort variasjon i når du står opp, rekkefølgen du kler deg, hva du gjør som morgenstell, hva du spiser til frokost, hvordan du kommer deg til jobb, og hva du gjør ved oppstart av arbeidsdagen? Kan du bekrefte at du stort sett følger akkurat det samme mønsteret i hverdagen? Så kommer helgen og lager litt kaos, og så sklir vi inn i den vante hverdagen igjen. Deilig…eller?

VANER ER BRA

...så lenge de er gode! Gode vaner effektiviserer oss. Gode vaner bidrar til at riktige beslutninger tas på kortere tid, og at kunnskap tar form gjennom handling. Mer av riktig handling øker prestasjon, og gir høyere måloppnåelse, trivsel og utvikling!

DU SVAKE MENNESKE

Dårlige vaner dreper oss! Ja – jeg mener det bokstavelig! Hvorfor tillater vi da dårlige vaner? Problemet ligger trolig i menneskets behov for øyeblikkelig bekreftelse (eller nytelse). Selv om vi intellektuelt vet at en handling ikke er bra for oss på sikt, så gjør vi den dersom den gir oss kortsiktig glede. Hadde du visst at dersom du takket ja til et stykke kake, så ville du øyeblikkelig lagt på deg 30 kg, så hadde det vært enkelt å takke nei.Tilsvarende enkelt hadde det vært å velge bort den neste prisen med snus dersom du visste at du øyeblikkelig fikk kreft i tannkjøttet.

Hva med jobb da? Det samme gjelder her. De ti ”kalde” kundetelefonene du vet du burde ta, ville gått som en lek, dersom du visste at alternativet var å stille seg i kø på NAV i morgen.

IDENTIFISER

Hva blir så viktig for oss? Jo, alle som ønsker fornyelse og økt prestasjon bør gjøre en jobb med å identifisere egne vaner. Har du de riktige vanene for å nå målene dine? Likeledes kan det være lurt å identifisere de vanene som hindrer deg i ferden mot målene. Det er ingen tvil om at vi er produkt av våre vaner. Tar vi en gruppe tilfeldige, men som alle har drevet med systematisk trening minst tre ganger i uken, og sammenligner med en gruppe som aldri trener, vil vi se fysisk bevis på denne påstanden. Samme bevis har vi i forretningsverdenen. De dyktigste lederne og de dyktigste selgerne har garantert andre vaner, enn ”røkla”. Vanene dine utgjør hvem du er.

Vil du noe mer? Vil du forandre noe i livet ditt? Ja, alt det du ser i speilet har du myndighet over. DU beslutter hvilke mål du setter deg, hvilken kunnskap du tilegner deg, og hva du gjør med det.

Det finnes gode strategier for både det å avlære dårlige vaner, samt hvordan å etablere gode. Viljestyrke alene strekker sjeldent til. Du trenger sterkere skyts.

KLAR FOR ENDRING - NÅ!

Dersom du kunne tenke deg å adressere ”vaner” som tema for prestasjonsutvikling med ditt team eller organisasjon, kjører jeg gjerne foredrag eller workshop med deg/dere. Ta gjerne kontakt på www.antigruff.no, 93206768, eller på LinkedIn. Lik Antigruff på Facebook.

Jeg har laget en liten "guide" med noen strategiske råd for den som skulle ønske å tilrettelegge for inntrening av noen nye og konstruktive vaner. Denne kan du laste ned gratis her: http://www.antigruff.no/#!5_strategier_for_å_etablere_vaner/c16hx

Mvh Alexander

NB: Kjenner du noen du tror vil ha godt av eller like denne bloggen? Takknemlig om du deler den på Linkedin og Facebook

Vaner

#antigruff #alexander #reitan #foredrag #inspirasjon #valg #læring #vane #vaner #godevaner

Recent Posts